موزاییک به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد ساختمانی در میان عموم مردم معروف میباشد. موزائیک که به نوعی کفپوش بتنی نیز به حساب میآید، در صنعت ساختمانسازی بسیار پرمصرف میباشد. این مصالح همیشه در دسترس، عموما از مواد تشکیل دهندهای چون: ماسه، سیمان، پودر سنگ، آب، رنگهای افزودنی و سنگدانههای مختلف ساخته میشود.
دهخدا واژۀ موزائیک را یک کلمۀ فرانسوی میداند و در کتاب لغت خود مینویسد:
« موزائیک. [ م ُ ] (فرانسوی ، اِ) مجموعهای از مکعبهای رنگارنگ کوچک که از سنگ مرمر یا اسمالت که دارای رسمی هندسی باشند و عموما در سیمان به کار گذاشته شوند. یا نوعی آجر است که با سیمان ساده یا رنگین و یا از شنهای رنگین یا ساده ساخته شده باشند.»
لازم به ذکر است که ساخت و تولید انواع موزائیکها در ابعاد مختلف و طرحهای گسترده شامل دو لایۀ ضروری است که به شرح زیر میباشد:
- لایۀ زیرین یا همان نارین
- لایۀ رویه یا همان رنگ موزائیک
در توضیح لایۀ زیرین یا همان نارین میتوان عنوان کرد که این لایه در موزاییک، از سیمان، پودرسنگ، آب و ترکیبات دانهبندی شده ساخته میشود و سپس لایۀ رویه یا همان رنگ موزائیک به آن اضافه میشود. بدیهی است که لایۀ زیرین موزاییک از ضخامت بیشتری نسب به لایه رویه برخوردار میباشد و غالبا نقش تحمل نیروی فشاری را برعهده دارد.
همانطور که بیان شد موزائیک نوعی کف پوش بتنی متراکم است و در حقیقت میتوان آن را به عنوان یک نوع واش بتن که عمدۀ تراکم خود را از طریق نیروی فشار پرسی و یا از طریق نیروی لرزشی بهدست میآورد، دانست. چون که قیمت موزاییک همواره نسبت به سایر مصالح مقرونبه صرفهتر بوده و در عین حال از استحکام کافی برخوردار میباشد به همین دلیل استفاده از موزاییک حیاط در گذشته در خانههای قدیمی بسیار متداول بوده است.
در این میان موزائیک میبد و موزائیک یزد بسیار شناخته شده میباشند. گفتنی است که در برخی از موارد نیز با کمک هنر ناب نقاشی میتوان بر روی سطح موزاییک، طرحهای بسیار جذاب و خاصی را اجرا کرد که این عمل منجر به افزایش زیبایی و دید بصری موزائیک خواهد شد و جلوهای جدید را به دکوراسیون یا نمای داخلی و خارجی ساختمان هدیه خواهد کرد.
بدیهی است که این جلوه و هنر ناب، تنها موقعی به چشم بینندگان زیبا و جذاب میرسد که به صورت کاملا حرفهای و تمیز، توسط افراد باتحربه و ماهر انجام شده باشد.
آشنایی با تاریخچه موزائیک و روند ساخت آن
واژۀ موزاییک یا موزائیک به معنا و مفهوم نقوش یا تصویری است که از چیدمان تکههای کوچک و البته رنگیِ مصالحی چون: شیشه، سرامیک، سنگ، کاشی و غیره در کنار یکدیگر تشکیل شده باشد.
کلمۀ موزاییک Mosaïque درست است که یک واژۀ کاملا فرانسوی است اما استفاده از آن به عنوان یک هنر برای نخستین بار در شهرهای بین النهرین که به نظر بعضی از مورخین و باستانشناسان، تمدن از آنجا شکل گرفته است برای سطح روی وسیلهها استفاده میشده است. در این میان مردمان مصر نیز این هنر ناب را به شکل قطعات کوچکی به جهت انجام کارهای تزئیناتی خود استفاده میکردند.
هنرمندان شهر روم و آندلس نیز از موزاییک به شکلهای مختلفی چون: قاب روی دیوار استفاده میکرده و در آن به نمایش دادن جشنهای مهم، مراسم آیینی خود و یا مناظر زیبای طبیعی و بکر میپرداختند.
شاید بهترین شکل استفاده از موزاییک را بتوان در هنر معماران یونان دانست. آنها موزائیک را به عنوان یک کف پوش بتنی برای سنگ فرش کردن تمامی مسیرهای رفت و آمدی که وجود داشت، به کار میبردند. این مساله باعث میشد تا شکل صحیحی از عملکرد موزاییک را به نسلهای بعدی نشان دهند. به طور مثال استفاده از موزاییک حیاط و پیرامون محوطه کاخ، رفت و آمد را برای آنان آسانتر میکرد.
همچنین یونانیها موزائیکهای زیبای خود را از سنگهای کوچک مرمرین میساخته و از آن به عنوان یک نقاشی برای طراحیهای هندسی و یا طرحهای زیبا که به شکل حیوانات یا مناظر طبیعی نگاشته شده بود استفاده می کردند.
هنر زیبای موزائیککاری با بزرگتر شدن حکومت مقتدر رومیان به سایر نقاط جهان منتقل شد که البته در این میان تغییرات چشمگیری نیز در ساخت، تولید و کاربرد آن رخ داد. به طور مثال وقتی که هنرمندان رومی (بهخصوص روم شرقی) از مرمر و آجر برای پارهچینسازی یا همان هنر موزاییک کاری استفاده میکردند، هنرمندان مهم ایرانی در دوران اسلام نیز از طرحهایی که زده شده بود الهام گرفتند و با نظم منحصربه فردی شروع به ساخت نمای بناهای باشکوه به صورت اشکال هندسی کردند.
درست است که هنرمندان سراسر جهان توانستند تا با هنر موزاییک کاری خود، نمای زیبایی به ساختمانها ببخشند اما هرگز نباید فراموش کرد که در این میان، هنر نزد ایرانیان است و بس. از همینرو، دیری نگذشت که حضور هنرمندان و معماران چیرهدست ایرانی در زمینۀ موزاییککاری منجر شد تا آوازۀ هنرشان به گوش جهانیان برسد.
درواقع وجود آثار هنری که مرتبط با مصالح لعابدار در ایران بود، خود مسبب این پیشرفت شد. البته که وجود خشتهای مورد استفاده شده در دوران سلسلۀ هخامنشی و کشفهای مهمی چون: جامهای موزائیکی که در این دهههای اخیر رخ داد، حاکی از آن بود که استفاده اصلی و کاربرد موزائیک در ایران باستان نیز وجود داشته است.
هنر موزائیککاری بیشتر از همه در حوزۀ معماری فاخر ایرانی، به خصوص در دوره اسلامی در بناهای مذهبی قابل روئت میباشد. موزاییکها در به وجود آوردن فضاهای رنگارنگ و الهام بخش بسیار تأثیر گذار بودند و البته که در کنار آن وجود شیشههای رنگی گرانبها و کاشیهای لعابدار زیبا، جنبۀ تزئینی بنا را افزایش میداند.
آنچه تاکنون مطرح شد، شرح کوتاهی از تاریخچۀ شکلگیری و وجه تسمیه موزاییک بود، اکنون زمان آن رسیده است تا با هم به بررسی روند ساخت موزاییک به صورت علمی و تخصصی بپردازیم. پس با ما همراه شوید.
آشنایی با روند ساخت موزائیک
روشهای تولید و تکنیک ساخت موزائیک را میتوان به دو حالت مختلف کلی دستهبندی کرد:
- موزاییک پرسی
- موزاییک ویبرهای
موزائیک پرسی در روش تولید به شیوۀ موزاییک پرسی، موزائیک توسط دستگاه پرس مخصوص تحت نیروی فشار قرار میگیرد و باعث میشود تا تراکم مد نظر در لایههای کفپوشها ایجاد شود. لازم به ذکر است که فشار وارده نیز بسته به نوع سنگدانههای بهکار رفته در مواد تشکیل دهندۀ موزاییک و همچنین به ابعاد آن بستگی زیادی دارد.
گفتنی است این نوع از کفپوشها، نمونهای از موزائیکهای دو قشری بوده و پس از تولید آن میبایست به صورت کامل ساب خورده شوند.
موزائیک ویبرهای این نوع از موزاییکها که با استفاده از عملیات یکسانسازی توسط دستگاههای لرزانندۀ مخصوص تولید میشوند، به علت داشتن سطح صافی که دارند نیاز به ساب خوردن نداشته و میتوان از آن به صورت مستقیم استفاده کرد. اما در نوع دیگری از موزاییکهای ویبرهای که عموما در آنها از سنگهای تزیینی بهکار میگیرند، ساب خوردن از الزامات روند تولید آن میباشد.
در ادامۀ این مقاله تلاش خواهیم کرد تا شما را با مراحل مختلف تولید موزاییک بیش از پیش آشنا کنیم، پس با ما تا انتهای این مطالب همراه باشید:
گام به گام با مراحل تولید موزاییک
درنظر داشته باشید که در ساخت موزائیک میتوان از تکههای کاغذی، پارچه، رزین و یا هرچیز دیگری استفاده نمود اما استفاده از سنگها و شیشههای رنگی در گذشته متداولترین نوع آن بوده است. امروزه نیز میتوان علاوه بر مصالح گفته شده از انواع سرامیکها، کاشیهای شکسته یا مواد و مصالح جدیدی که به نامهای مختلفی در بازار موجود هستند، در تولید موزاییک استفاده کرد.
اما گامهای مهم و اصولی در تولید موزاییک در یک کارخانه به شرح زیر میباشند:
تهیه مصالح مورد نیاز نخستین مرحله از مراحل چندگانۀ تولید موزائیک، تهیۀ مصالح مورد نیاز میباشد. در این مرحله میبایست تمامی مواد پایۀ تشکیل دهنده و مورد نیاز برای لایۀ رویه که عموما از سنگهای رنگی هستند و از معادن سنگ استخراج میشوند را توسط دستگاه مخصوص سنگ شکن به سایزهای کوچکتری تبدیل کرد. عمدتا این سنگهای کوچک از سنگهای مرمریت بوده که به رنگهای قرمز، سبز و سیاه وجود دارند.
پس از آنکه عملیات خرد شدن سنگها به اتمام رسید، میبایست آنها را به صورت طبقهبندی شده به مرحلۀ شستوشوی صحیح انتقال داد. شستوشوی مصالح عموما به شیوههای سنتی و با استفاده از دستگاههای با فشار قوی و به وسیلۀ آب پرفشار انجام میشود.
این شستوشوی اولیه باعث میشود تا هیچگونه گرد و خاکی بر روی مواد تشکیل دهنده ننشیند و باعث میشود تا مواد به درستی باهم ترکیب شده و یا به یکدیگر نچسبند.
بعد از تهیۀ دیگر مصالح مورد نیاز نیز باید آنها را در یک مکان مناسب جمع آوری و سپس نگهداری کرد. در نظر داشته باشید که برای نگهداری انواع سیمان و پودر سنگ میبایست از سیلوهای مخصوص و استاندارد استفاده کرد. این سیلوها نیز باید مجهز به سیستم مخلوط کن بوده تا با هم زدن سیمان از بهم چسبیدن آنها جلوگیری کند و مانع از سفت شدن آن شود.
ترکیب کردن مواد موزائیک برای ساخت و تولید موزائیک درجۀ یک میبایست مواد را به مقدار کافی و مشخصی، طبق یک دستور العمل اصولی و صحیح با یکدیگر ترکیب کرد. مواد پایه و تشکیل دهندۀ موزاییک باید در ظروف بزرگی که به شکل یک مخروط هستند، ریخته شود.
قالب گیری پس از آن که مواد اولیه به نسبت معینی با یکدیگر به خوبی مخلوط شدند، مادۀ حاصله را در قالبهای مخصوص مربوط به شکلگیری موزائیک میریزند. این قالبها اگر برای موزائیک از نوع پرسی باشد، دارای جنس فولادی محکم با دیوارهای به ضخامت 3 سانتی بوده که شکل بیشتر آنها لوزی و یا مربع میباشد.
اما اگر موزائیک قرار است که به شکل ویبرهای ساخته شود باید در قالبهای لاستیکی شکلی ریخته شود که در 3 مرحله مختلف، دچار لرزش متراکم میشوند. گفتنی است که در این 3 مرحله، مواد پایه با یکدیگر ترکیب شده و پس از آنکه به خوبی متراکم شدند، هوای موجود در بین آنها به بیرون هدایت میشود.
بدیهی است که شکل قسمت کفی قالبها بسته به طرح موزاییک که به طور مثال: مسطح یا دارای خطوط برجسته است، بوده و پس از شکلگیری کامل موزاییکها، به کمک آب دادن به آن از قالب خارج میشوند.
زیبا سازی موزاییک صیقل دادن انواع موزاییکها یکی از مهمترین بخشهای جذاب در روند ساخت موزاییک میباشد. در این گام که عموما به 3 روش مختلف: شیوههای سنتی، اتوماتیک و نواری انجام میگیرد، سطح موزاییک را شروع به ساییدن یا صیقل دادن میکنند. این عمل منجر میشود تا رنگ دانهها و سنگهای کوچک و خرد به کار رفته شده در درون موزاییک نمایان شده و به نمای ظاهری آن جلوۀ زیبایی ببخشد.
در گذشته عمل سابیدن توسط یک دستگاه سنگ سمباده که آن را بر روی سطح موزاییک حرکت میدادند، انجام میشده است. اما امروزه نیز با پیشرفتی که در خطوط تولید موزائیک حاصل شده است، این عمل توسط یک دستگاه بزرگ و به وسیلۀ نوار نقاله انجام میشود و میتواند به اندازۀ دلخواه و مورد نیاز تنظیم شود.
لازم به توضیح است که در هنگام سابیدن سطح موزاییک، بسته به نوع هدف و کاربردی که موزاییک دارد از انواع سمبادههای ریز و درشت برای ایجاد کردن شیارهای مختلف و یا ایجاد برجستگیهای متفاوت استفاده میشود. همچنین برای شستوشوی لازم و یا خنک کردن موزاییک به دلیل اصطکاکی که داشته است از آب با فشار قوی همراه با سمباده استفاده میکنند.
در نهایت نیز از یک سمبادۀ مشکی، برای برق انداختن سطح اصلی و نمای نهایی موزائیک کمک میگیرند.
حرارت دهی و مقاوم سازی این گام در تولید موزاییک بسیار مهم بوده و همانطور که از نام آن پیداست با گرما انجام خواهد شد. این عملیات ضروری به 3 روش متداول به شرح زیر انجام میشود:
- روش معمولی در این شیوه که زمان زیادی در انجام آن لازم است از محفظههای بزرگی برای گرما دادن به موزائیک استفاده میکنند. در این حالت دمای محفظهها که در حدود تقریبی 30 درجه سانتیگراد است، موزاییکها را به مدت 8 ساعت در درون آن قرار میدهند و سپس باید به آنها در حدود 5 ساعت آب داده شود.
- استفاده از بخار آبدر این شیوه پس از آنکه قالبگیری موزائیک انجام شد، به جهت افزایش سرعت تولید موزاییک، آنها را در یک مکان مشخصی قرار داده و سپس با بخار آب و با فشار بالا، بین آنها را مورد هدف قرار میدهند.
- استفاده از آب گرم این شیوه که برای تعداد محدودی از موزائیک انجام میشود به این حالت است که موزاییک را در آب گرم قرار میدهند. گفتنی است که در روشهای سنتی نیز در فصول گرم موزاییکها را به راحتی آب دهی میکنند اما در فصول سرد، این عملیات را در اتاقکهایی سربسته انجام میدهند.
بتونه کاری موزائیک ممکن است موزائیکها در هنگام ساب خوردن، گرم کردن و یا جابهجا کردن، با خراشهای بزرگ و کوچکی رو به رو شوند. در این حالت برای رفع آن از نوعی تعمیر استفاده میکنند که اهالی فن به آن بتونه کاری موزاییک میگویند. در این شیوه به جهت آن که سطح موزاییک ترمیم شود، مقداری از سیمان و پودر سنگ را به قسمت آسیب خورده میزنند و پس از آنکه خشک شد، ملات رویی را دومرتبه صیقل می دهند.
در نظر داشته باشید که عملیات بتونهکاری به 2روش رایج دستی و ماشینی قابل انجام میباشد.
دپو کردن موزائیک در پایان تولید موزاییک، آنها را بر روی هم قرار میدهند تا بر اثر فشار وارده به مقاومت آنها افزوده شود. به این عملیات پایانی، دپو کردن موزاییک میگویند.
سنجش کیفیت پس از اتمام تمامی مراحل گفته شده در تولید موزائیک، نوبت به انجام آزمایشهایی است که میتواند مقدار مرغوبیت و کیفیت موزاییک تولید شده را مورد سنجش قرار دهد. بدیهی است که سنجش کیفیت، استاندارد بودن موزاییک را تایید میکند و تولیدکنندگان و خریداران را از کیفیت مطلوب مصالح خود مطمئن میسازد. آزمون سنجش کیفیت موزائیک متشکل از مراحلی به شرح زیر است:
- تست مقدماتی
- تست ابعاد
- تست سایش
- تست خمش
- دوام در برابر یخ زدگی
محاسبۀ سر انگشتی ساخت موزاییک
همانطور که میدانید هر متر مكعب از موزائيك به صورت میانگین در حدود 95 كيلوگرم است. که مواد تشکیل دهندۀ آن به شرح زیر میباشد:
- سيمان (سيمان سياه ، سيمان سفيد)
- آب
- ماسه ( شن ، ماسه بادي )
- ريگهاي رنگي
- پودر سنگ
- رنگهاي افزودني
حال میزان مقادیر هر یک از آیتمهای فوق برای تولید هر یک متر از موزائيك عبارت است از:
الف) با سيمان معمولي يا سيمان سفيد و يا رنگي: در حدود 7 الی 8 كيلوگرم سيمان معمولي براي لايۀ رويه، در حدود 8 الی 9 كيلوگرم سيمان سفيد يا رنگي براي لايۀ رويه و در حدود 6 الی 7 كيلوگرم سيمان معمولي براي لايۀ زيرين احتیاج است.
ب) پودر سنگ: تقریبا به حدود 7 الی 8 كيلوگرم پودر سنگ احتیاج است.
ج) انواع سنگ ريزه: تقريبا به میزان 31كيلو گرم از انواع سنگ ریزه احتیاج است.
د) شن و ماسه: تقریبا به میزان 31 كيلوگرم شن و ماسه احتیاج است.
ه) آب: جهت تهيۀ یک متر مكعب مواد اوليۀ موزائيك عددی معادل 210 ليتر آب احتیاج است.
بهترین موارد مصرف موزاییک در ساختمان
همانطور که میدانید موزاییکها در زیباسازی فضاهای یک ساختمان تاثیر بسیار زیادی داشته و میتوانند کاربردهای مختلف یک ساختمان را از یکدیگر تفکیک و جداسازی کنند. این نوع کفپوشبتنی یا واش بتن که از بتن فشرده شده ساخته میشود عمدتا دارای طرحها، رنگها و مدلهای مختلفی هستند که هم برای فضاهای داخلی و هم برای فضاهای خارجی قابل استفاده میباشند.
از موزاییک میتوان برای زیبا سازی هرچه بیشتر در فضاهایی به شرح زیر نهایت استفاده را داشت:
- کفها
- پلهها
- قرنیزها
- نماهای بیرونی ساختمان
- نماهای داخلی ساختمان
- پیادهرو
- پارکینگ
- سرویسهای بهداشتی
- اتاقها
- پشت بام
- و …
علت اصلی محبوبیت استفاده از موزائیک در فضاهای گفته شده عبارت است از:
- دوام بسیار بالای موزائیک که از هرگونه آسیب به جهت تردد جلوگیری میکند.
- در صورت شکسته شدن، به آسانی قابل تعمیر و یا تعویض است.
- وجود طرحهای متنوع و رنگهای گسترده که هر سلیقهای را میتواند پوشش دهد.
- منحصر به فرد کردن نمای ظاهری ساختمان
- و غیره
در ادامه و بخش دوم شما را با انواع موزاییک آشنا خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
بدون دیدگاه