همه چیز درباره موزاییک (بخش دوم)

در بخش قبل و مقاله همه چیز درباره موازییک (بخش اول) به تاریخچه موزاییک، روند تولید و موارد مصرف موزاییک … ادامه مطلب

در بخش قبل و مقاله همه چیز درباره موازییک (بخش اول) به تاریخچه موزاییک، روند تولید و موارد مصرف موزاییک پرداختیم. در این مقاله به شناخت انواع موزاییک و نحوه نصب و اجرای آن می‌پردازیم.

شناخت انواع موزاییک

امروزه عموم مردم دوست دارند تا کف ساختمان و زمین مسکونی خود را توسط یک محصول زیبا و البته مناسب پوشش دهند. موزائیک‌ حیاط می‌تواند بهترین پوشش برای زمین پیاده‌رو باشد، چرا که قیمت موزاییک مقرون‌به صرفه بوده و هم‌چنین از زیبایی خاصی نیز برخوردار است.

عموما طراحی‌های این مصالح با دوام در شکل‌های مختلفی بوده و با توجه به این‌که رنگ‌بندی گسترده‌ای دارد، می‌تواند در بسیاری از مناطق مختلف آب و هوایی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین موزا‌ئیک‌ها، به مانند سایر مصالح ساختمانی دیگر از انواع مختلفی برخوردار بوده که هر یک از آن‌ها با توجه به شکل ظاهری و مشخصات مکانیکی که دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از انواع موزائیک‌های رایج که استفاده عمومی دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

موزاییک تک لایه

موزائیک تک‌ لایه به جهت داشتن یک لایۀ بسیار سبک، دارای سطحی کاملا صاف می‌باشد.  به همین علت نیز وزن کم و سطح زیبایی داشته و برای استفاده در طراحی‌های مختلف مانند فضاهای داخلی خانه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این موزاییک بیشتر جنبۀ تزئینی داشته و بسیار پرمخاطب است.

گفتنی است که موزاییک تک لایه بیشتر در کشورهای فرانسه، آلمان و ایتالیا تولید می‌شود و به عنوان یک کالای دکوری برای جداره‌های داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موزائیک تک لایه همانطور که از نام آن پیداست قسمت زیرین یا همان قسمت نارین را نداشته و در ساخت آن از سنگ دانه‌های بسیار ریز و کوچک استفاده شده است. این کفپوش بتنی ساده و شکیل، به دلیل وزن سبکی که دارد برای ساختمان‌های بلندمرتبه بسیار مناسب است چرا که می‌تواند وزن نهایی ساختمان را تا حد مطلوبی کاهش دهد.

ویژگی‌ها و مشخصه‌های کاربردی موزاییک تک‌لایه به شرح زیر است:

  • داشتن وزنی سبک و به تبع آن سبک شدن وزن نهایی سازۀ ساختمان.
  • مقرون‌به صرفه بودن این مصالح زیبا و شکیل.
  • استحکام بالا و مناسب در برابر فشارهای وارده و هم‌چنین تغییرات دمایی مانند: سرما و گرما.
  • تنوع بالا در طرح، شکل و رنگ باعث شده است که این مدل از موزائیک بسیار پرطرفدار باشد.
  • پایین بودن میزان جذب آب در این موزائیک.

موزائیک دو لایه یا موزائیک معمولی

موزائیک دولایه که با نام موزائیک معمولی نیز بین عموم شناخته شده می‌باشد، یکی از رایج‌ترین مدل‌های موزاییک میبد و موزاییک یزد به‌حساب می‌آید. در این نوع از موزاییک همان‌گونه که از نام آن پیداست، یک لایۀ زیرین و یک لایۀ رویه وجود دارد که شکل نهایی موزاییک دولایه را تشکیل می‌دهند.

لایۀ زیرین این موزائیک به نام نارین و لایۀ رویی آن همان سطحی است که به جهت صیقل دادن، آن را به بخش ساب زدن انتقال می‌دهند. مواد پایه و تشکیل دهندۀ این موزاییک نیز مواد گفته شده در ابتدای این مقاله است که از آن برای مصارف متعددی چون: کف اتاق‌ها و قسمت‌هایی که در معرض عبور و مرور هستند  استفاده می‌کنند.

موزاییک دولایه یا معمولی به لحاظ قیمتی نسبت به قیمت موزاییک‌های دیگر مقرون‌به‌ صرفه‌تر می‌باشد.

گفتنی است که موزاییک تک لایه بیشتر در کشورهای فرانسه، آلمان و ایتالیا تولید می‌شود و به عنوان یک کالای دکوری برای جداره‌های داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موزائیک تک لایه همانطور که از نام آن پیداست قسمت زیرین یا همان قسمت نارین را نداشته و در ساخت آن از سنگ دانه‌های بسیار ریز و کوچک استفاده شده است. این کفپوش بتنی ساده و شکیل، به دلیل وزن سبکی که دارد برای ساختمان‌های بلندمرتبه بسیار مناسب است چرا که می‌تواند وزن نهایی ساختمان را تا حد مطلوبی کاهش دهد.

ویژگی‌ها و مشخصه‌های کاربردی موزاییک تک‌لایه به شرح زیر است:

  • داشتن وزنی سبک و به تبع آن سبک شدن وزن نهایی سازۀ ساختمان.
  • مقرون‌به صرفه بودن این مصالح زیبا و شکیل.
  • استحکام بالا و مناسب در برابر فشارهای وارده و هم‌چنین تغییرات دمایی مانند: سرما و گرما.
  • تنوع بالا در طرح، شکل و رنگ باعث شده است که این مدل از موزائیک بسیار پرطرفدار باشد.
  • پایین بودن میزان جذب آب در این موزائیک.
واش بتنی پرسی

موزاییک واش بتن

در روش ساخت این موزائیک از ماده‌ای به نام روان کنندۀ بتن یا همان پلی‌کربوکسیلات استفاده می‌کنند که این دخالت در نسبت ترکیبات اولیۀ آن با سیمان و آب، منجر به افزایش مقاومت این کفپوش بتنی خواهد شد.

ویژگی اصلی واش بتن، مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط محیطی مختلف است. این نوع کفپوش‌ بتنی به دلیل اصطکاک بالایی که دارد، برای پوشش کف معابر شهری و پارک‌ها بسیار مناسب است و مقاومت فوق‌العاده‌ای در برابر سرما، گرما و فشار داشته و عملکرد مطلوبی از خود به نمایش می‌گذارد.

علاوه بر ویژگی‌های عملکردی، واش بتن دارای ظاهری زیبا و جذاب است که می‌تواند به‌طور موثر در تزئین محیط‌های مد نظر طراحان و مهندسین مورد استفاده قرار گیرد. از جمله تجهیزات جانبی که می‌توان با واش‌بتن به صورتی ترکیبی کار کرد، نورپردازی داخل حیاط است که قطعا به سطوح واش بتن جلوه‌ی زیباتری می‌بخشد.

موزاییک گرانیتی

وجود لایه‌های متفاوت در موزائیک گرانیتی منجر می‌شود تا استقامت و همچنین مقاومت این نوع از موزاییک‌ها بالا رفته و عمدتا مهندسین و پیمانکاران حوزۀ ساخت و ساز به بهترین نحو ممکن از این مصالح با دوام در عملیات‌های ساختمانی خود استفاده کنند. این لایه‌ها عبارتند از:

لایه‌های نارین یا زیرین

ضخامت لایۀ زیرین یا همان لایۀ نارین نسبت به دیگر لایه‌های موجود در موزاییک گرانیتی بالاتر بوده و به همین علت است که می‌تواند حجم بالایی از نیروی فشاری را تحمل کند. تولیدکنندگان این محصول برای ساخت لایۀ موزائیک گرانیتی از ترکیب آب، ماسه و سیمان استفاده می‌کنند.

 لایه‌های رویه

لایۀ دومی که مربوط به موزائیک گرانیتی است را لایۀ رویه می‌گویند. این لایه را بعضی از متخصصین به نام لایۀ رنگ موزاییک نیز می‌شناسند که برای تولید آن از آب، سیمان، پودر سنگ و رنگ‌دانه‌های مختلف استفاده می‌کنند.

لازم به توضیح است که موزاییک‌ گرانیتی عموما به روش پرسی و ویبره‌ای تولید می‌شود و در قسمت‌های مختلفی از ساختمان کاربرد دارد. برخی از کاربردهای موزاییک گرانیتی عبارت است از:

  • کف‌پوش سالن‌های صنعتی
  • پارکینگ
  • انبارها
  • کف کلاس‌ها و یا حیاط مدارس
  • کف سالن‌های اصلی کارخانه‌ها
  • و غیره

ویژگی‌ها و مشخصه‌های کاربردی موزاییک گرانیتی به شرح زیر است:

مقاومت بسیار بالا

موزاییک گرانیتی بسیار سخت و محکم می‌باشد و به همین جهت می‌تواند بار و یا فشارهای سنگین را به خوبی تحمل کند. مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلیل استفادۀ گسترده از موزاییک گرانیتی در مناطق پرترددی چون: مراکز خرید، مترو، اتاق‌های اداری، کفپوش‌های اداری و غیره همین مقاومت بالای آن می‌باشد.

مقاومت عالی در برابر حرارت و اسید

موزاییک گرانیتی نسبت به دیگر موزاییک‌ها گرمای کمتری را به خود جذب می‌کند که به همین جهت نسبت به سایر مصالح خنک‌تر به نظر می‌آید. این محصول به عنوان یک کفپوش بتنی در ساختمان بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

الگوهای منحصر به فرد و زیبا

موزاییک گرانیتی به دلیل داشتن الگوهای منحصر به فردی که دارد به همراهی طیف‌های رنگی جذاب و دوست داشتنی می‌تواند هرسلیقه‌ای را پوشش داده و نظر هر خریداری را به خود جذب کند. بدیهی است که موزاییک گرانیتی جذاب‌تر از سایر موزاییک‌ها می‌باشد و از همین رو اولین انتخاب طراحان داخلی را به خود اختصاص داده است.

تعمیر و نگهداری آسان

به دلیل سطح صاف و صیقل خوردۀ این موزاییک، نگهداری و نظافت از سایر موزاییک‌ها و کفپوش‌های بتنی بسیار راحت‌تر می‌باشد. به همین دلیل از آن در آشپزخانه‌ها و سرویس‌های بهداشتی که نیاز به نظافت مداوم دارند، بیشتر استفاده می‌کنند.

نصب عالی و خوب

نصب موزاییک گرانیتی بسیار آسان بوده و همین مساله باعث می‌شود تا صرفه جویی در هزینه و زمان نسبت به سایر موزاییک‌ها بالاتر باشد.

درخشش مادام العمر

گرانیت یکی از زیباترین و بهترین‌ گزینه‌ها برای استفاده به عنوان کفپوش ساختمان می‌باشد چرا که به دلیل درخشش مادام‌العمری که دارد می‌تواند برای طولانی مدت براقیت و درخشش خود را حفظ کند و زیبایی چشم‌نوازی را به ساختمان‌ها هدیه دهد.

موزاییک شکسته

موزاییک شکسته عموما مشابه به موزاییک‌ گرانیتی است ولی تفاوت اصلی این دو در مدل ساب خوردن و هم‌چنین زمان خشک شدن آن‌ها می‌باشد. موزاییک شکسته را در دستگاه ساب قرار می‌دهند که در زمان ساب زدن، آب را با فشار از سطح بالایی موزاییک شروع به پاشیدن می‌کنند.

موزاییک شیاردار

موزائیک‌ شیاردار عموما دارای سطحی متخلخل با فرورفتگی و یا برجستگی‌های منظم و یا نامنظم می‌باشد. از این موزاییک در اکثر پیاده‌روها و یا در خیابان‌های پرتردد شهری استفاده می‌کنند تا به کمک چیدمان خاص آن‌ها بتوانند راهنمای خوبی برای معلولین به خصوص روشن‌دلان محترم جامعه ایجاد کنند.

موزاییک شیاردار بهترین نوع برای موزاییک حیاط می‌باشد که به همین دلیل از محبوبیت خاصی برخوردار شده است.

موزاییک سیمانی

همان‌گونه که از نام این موزاییک مشخص است، مواد اولیۀ آن بر پایۀ سیمان بوده و از هیچ‌گونه سنگ‌دانۀ تزئینی و یا پیگمنت رنگی برخوردار نمی‌باشد. مزیت‌ها و ویژگی‌های خاص این موزائیک که منجر شده است تا مصرف‌کنندگان از ظاهر سادۀ آن در بسیاری از مواقع چشم‌پوشی کنند و اقدام به تهیۀ آن‌ها کنند، به شرح زیر می‌باشد:

  • قیمت مناسب
  • رنگ ساده
  • سطح یکنواخت
  • عایق گرمایی
  • قابلیت پولیش شدن
  • دوام و ماندگاری بسیار بالا
  • و غیره

موزاییک سنگ‌دار

این مدل از موزاییک برخلاف موزائیک سیمانی، دارای سنگ‌های تزئینی در مواد پایه و تشکیل دهندۀ خود می‌باشد. موزائیک‌های سنگ‌دار را در شکل‌های مختلفی چون: صاف، شیاردار و شسته تولید می‌کنند. زیبایی طرح این موزائیک به این علت است که با استفاده از هر مدل سنگی، حتی سنگ‌های غیر استفاده و دورریز ساختمانی نیز می‌توان سطح روی آن را تزئین کرد. بنابراین از گستردگی بسیار بالایی در شکل و تنوع مدل برخوردار می‌باشد.

موزاییک پلاکی

مشخصۀ بارز موزاییک‌ پلاکی، سطح صیقل خورده و بسیار صاف آن است. این موزائیک را می‌توان در تمامی قسمت‌های یک ساختمان، اعم از جداره‌های داخلی و خارجی استفاده نمود.

لازم به ذکر است که پس از اجرای آن و بعد از گذشت چندین سال از عمر و کارکرد آن، می‌توان سطح روی این موزاییک را همچنان صیقل داد تا مشابه روز اول زیبا شود.

موزاییک معرق

موزائیک معرق، بسیار زیبا و شکیل بوده و هم‌چنین طرفداران خاص خود را نیز دارد. در ساخت موزاییک معرق و در لایۀ رویه یا همان لایۀ سطحی آن، به‌جای استفاده از سنگ‌دانه‌های رنگی، عموما از شیشه‌های رنگی و یا از سنگ‌های طبیعی همچون: سنگ مرمر رنگی استفاده می‌کنند. زیبایی خاص و البته منحصربه‌فردی را که می‌توان با این موزاییک به محیط خود بخشید همواره برای طراحان و مهندسین متخصص این حوزه بسیار هیجان انگیز می‌باشد.

انواع موزاییک حیاط

همان‌طور که تا کنون اشاره شد، بسیاری از افراد برای پوشش دادن کف حیاط ساختمان خود، به دنبال تهیۀ باکیفیت‌ترین و ایده‌آل‌ترین متریال هستند. انتخاب قطعی اکثر مردم نیز در چنین مواقعی انواع موزاییک حیاط می‌باشد.

گفتنی است که هریک از مدل‌های متنوع موزاییک حیاط دارای مشخصه‌ها و ویژگی‌ها به خصوصی هستند که خریداران این محصولات باید اطلاعات دقیقی از آن‌ها داشته باشند.

از بهترین و پرفروش‌ترین انواع موزائیک حیاط، موزائیک میبد و موزائیک یزد می‌توان به مدل‌های زیر اشاره کرد:

  • موزائیک حیاط سیمانی
  • موزائیک حیاط گرانیتی
  • موزائیک حیاط شیاردار
  • موزائیک حیاط شسته

انتخاب یک موزاییک خوب و مناسب شرایط

با توجه به شرایط جوی و جغرافیایی کشور و بررسی دقیق شرایط آب و هوایی می‌توان عنوان کرد که دسته‌بندی آن به دو دستۀ عمومی به شرح زیر می‌باشد:

مناطقی با شرایط سرد و مرطوب

در این مناطق که در برخی از بازه‌های زمانی در طی سال، دچار یخ‌زدگی آب می‌شوند و یا دمایی معادل زیر صفر را تجربه می‌کنند، باید از موزاییک‌های مقاومی استفاده ‌شود که در برابر دمای بسیار پایین هوا و یخبندان‌های طولانی با دوام باشند.

بنابراین بهترین موزاییک مناسب برای چنین مناطقی که دارای آب‌وهوای مرطوب و سرد می‌باشند، موزائیک میبد و موزائیک یزد است چرا که در روند تولید این نوع از موزائیک‌ها، از مواد مخصوصی استفاده‌شده که می‌تواند از نفوذ نم، رطوبت و آب به داخل موزائیک جلوگیری کند.

مناطقی با شرایط گرم و خشک

با توجه به نوع آب‌وهوای این مناطق که عمدتا شاهد تابش مستقیم نور خورشید هستیم و غالبا دمای هوا بسیار بالاتر از دیگر مناطق می‌باشد باید از موزاییک‌هایی استفاده‌ کرد که در چنین شرایط آب و هوایی با دوام باشند. موزاییک‌های به کار رفته در این مناطق باید از توانایی تحمل گرما برخوردار بوده و در برابر تابش اشعه‌های مختلف خورشید رنگ و شکل ظاهری خود را از دست ندهد.

بنابراین موزاییک‌هایی که دارای سطحی صاف هستند یک گزینه مناسب برای این مناطق بوده و با توجه به این‌که در این شرایط جغرافیایی غالبا بادهای شدید و طوفان‌های شن وجود دارد، این موزاییک‌ها از قابلیت تمیزشوندگی بسیار بیشتری نسبت به سایر موزاییک‌ها برخوردار می‌باشند.

نصب و اجرای موزاییک

صفر تا صد اجرای موزاییک و مراحل نصب آن

در این قسمت از مقاله تلاش خواهد شد تا با آموزش صفر تا صد موزاییک‌کاری، نکات مهم و حائز اهمیت در نصب موزائیک میبد و موزائیک یزد بیان شود. اما باید توجه کنیم که آن‌چه امروز بیشتر در تصویر ذهنی ما از موزاییک است، طرح‌هایی است که عمدتا در خانه‌های بسیار قدیمی دیده‌ایم که باید این تصور را کنار گذاشته و با واقعیت موزاییک‌های امروزی روبه رو شویم.

همانطور که گفته شد موزائیک یکی از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی است که در عملیات‌های عمرانی و شهرسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد و دارای کاربرد‌های فراوانی می‌باشد. به همین دلیل نصب صحیح و اصولی آن می‌تواند به زیبایی ساختمان کمک شایانی کرده و یا محوطۀ مد نظر را چشم‌نوازتر کند.

برای داشتن یک موزاییک فرش زیبا همواره باید نکات مهم و اجرایی مراحل نصب را رعایت کرد پس بهتر است تا از افراد خبره، ماهر و با تجربه کمک گرفت. در ادامۀ این مطالب به موزاییک‌کاری و نکات مهم نصب و اجرای آن خواهیم پرداخت، پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید:

موزاییک کاری و نکات مهم آن

موزائیک به عنوان یکی از رایج‌ترین انواع پوشش جداره‌ها و کف‌ها که همواره در عملیات ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد در قسمت نازک‌کاری ساختمان تعریف می‌شود. به همین منظور باید در‌ نصب این مصالح با دوام به مانند دیگر مصالح مورد نیاز در نازک‌کاری هم‌چون: کاشی دیوار و یا سرامیک کف نکات مهم اجرایی آن را رعایت کرد.

فراموش نکنید که باید موزاییک‌ها را بر اساس دو فاکتور کلی، انتخاب و سپس شروع به نصب کنید، این دو فاکتور به شرح زیر می‌باشند:

فاکتور اول

در ابتدا باید شرایط محل نصب موزاییک را سنجید. به عبارتی دیگر باید در انتخاب نوع و مدل موزاییک تصمیمات لازم را بر اساس مواردی چون: میزان مقاومت کششی، میزان فشار مقاومتی و میزان مقاومت در برابر عوامل مختلف همچون تغییرات دما، رفت و آمد و غیره اتخاذ نمود.

فاکتور دوم

همواره سلیقۀ مخاطبین و یا تمایلات مشتریان نیز باید مد نظر طراحان و متخصصین این حوزه قرار گیرد. هرچند این مورد نیز باید بر طبق فاکتور اول بوده و اگر با خواسته‌ای غیر منطقی مواجه شدید بهتراست دلایل علمی آن را برای مخاطب مطرح کنید.

شاید با ذکر یک مثال بتوان منظور این فاکتور مهم را بهتر متوجه شد: به عنوان نمونه هنگامی که می‌خواهید از دیوارپوش‌های موزاییکی‌ که امروزه بسیار پر طرفدار شده است استفاده کنید، باید در نظر داشته باشید که این دیوارپوش عموما برای داخل خانه بوده و باید دور از هرگونه عوامل مخرب بیرونی نصب شود. بنابراین اگر مشتری درخواست چنین دیوار پوشی را برای جداره‌های حیاط و محیط بیرون داشت، باید با ذکر دلایل علمی او را از انجام این‌کار منصرف کرد.

نکات مهم دیگری که در آموزش موزاییک‌کاری که به عنوان یک معیار مطرح می‌شوند به شرح زیر می‌باشند:

  • بررسی هزینۀ تمام شدۀ کار
  • در نظر گرفتن طول عمر مفید موزاییک‌ها
  • اجرای صحیح و درست مراحل موزاییک کاری
  • بررسی ابعاد موزائیک منطبق با فضای مد نظر
  • انتخاب موزائیک قابل شستشو با جذب رطوبت و آب پایین
  • انجام عملیات موزاییک‌کاری در آخرین مراحل ساختمان‌سازی

متداول‌ترين نوع كف‌سازي اجرای يك حاشيه از موزاییک با رنگ دیگر است که با سایر موزاییک‌ها تفاوت داشته باشد که عموما در دور تا دور محوطۀ مد نظر اجرا می‌شود.

در حالت کلی توجه داشتن به تمامی اندازه‌ها و ابعاد فضایی، منجر به زيباتر شدن و اجرای دقيق الگو‌های موجود در نقشه‌های اجرایی می‌شود. هم‌چنین تا حد زیادی از هدر رفت مصالح و انرژی نیروی کار نیز جلوگیری می‌کند.

نکات مهم اجرایی در نصب موزاییک

در نظر داشته باشید که برای انجام تمامی عملیات‌های عمرانی و ساختمانی باید پیش از هرچیزی تمامی ابزارآلات، مصالح، وسایل مهم و تجهیزات ضروری و موردنیاز، در محل کارگاه فراهم باشد. بعد از آن‌که کارگاه شما به صورت کامل تجهیز شد، می‌توانید وارد مراحل تخصصی بعدی در نصب موزاییک شوید. این مراحل به صورت منظم به شرح زیر می‌باشند:

شیوۀ صحیح و اصولی زیرسازی؛  قبل از شروع هرگونه كف‌سازي می‌بایست بستر مناسب برای اجرای نقشه‌ها آماده شود. همان‌گونه که تاکنون بیان شد، پیش از اقدام به انجام عملیات كف‌سازي باید عملیات عایق کاری نیز در دستور کار قرار گیرد. اما اگر فضای مورد نظر در زيرسازي دارای عايق رطوبتي باشد می‌بایست عملكرد صحيح و درست عايق‌ها توسط متخصصین این حوزه به صورت کامل و دقیق چك شوند. فراموش نکنید در حین اجرای کار باید همواره مراقب بود تا به عایق‌ها آسیبی وارد نشود.

در صورتی که در نقشه‌های اجرایی، تأسیسات خاصی مانند آبرو وجود داشته باشد باید به کنترل و پوشش موقت آن‌ها اقدام شود. در نظر داشته باشید که عموما در فضاهایی مانند نشیمن، پذیرایی و اتاق خواب تاسیسات مرتبط با آبرو در نظر گرفته نمی‌‍‌شود ولی در قسمت‌هایی مانند حمام، توالت، آشپزخانه و یا هر فضای دیگری در آن که امکان ریزش آب وجود داشته باشد باید مراقبت از این تأسیسات مهم از قبل پیش‌بینی شود.

در این مرحله لازم است که فضاها به صورت کامل و با دقت بیشتری اندازه‌گيري شوند و به صورت مداوم با نقشه‌ها و الگوهاي كفسازي طراحی شده، تطبيق داده شوند. چراکه مهم‌ترین مرحلۀ نصب را می‌توان همین مرحلۀ زیرسازی دانست.

در نظر داشته باشید که اجرای موزاییک به شکل مستقیم بر روی سطح خاک هرگز امکان پذیر نمی‌باشد.

 بدیهی است در صورتی که عملیات زیرسازی به صورت صحیح و اصولی انجام نشود امکان لق شدن هریک از موزاییک‌ها فراهم شده که در نتیجه منجر به لب‌پر شدن و یا شکستن آن‌ها خواهد شد.

جهت یک اجرای خوب باید زیرسازی کار مناسب و خوب باشد. بنابراین در ابتدا باید در قسمت سطح کف کار از مخلوط‌های کاملا طبیعی مانند شن و قلوه سنگ استفاده کنید. در صورتی که شما از انواع نخاله‌های ساختمانی در زیرکار و یا کف استفاده کنید مطمئن باشید که موزائیک‌ها در آینده دچار پدیدۀ نشست خواهند شد و هنگامی که پدیدۀ نشست رخ دهد، تمامی موزاییک‌ها به شکل بدی در آمده و اصطلاحا دفرمه می‌شوند.

لازم به‌ذکر است پس از آن‌که کف کار به صورت دقیق با مخلوط‌های طبیعی پر شد و زیرسازی مناسبی انجام گرفت، باید روی مخلوط‌ها را با آب پوشش دهید و سپس با یک غلطک یا کامپکت زیرسازی خود را به بالاترین حد تراکم برسانید.

شیب بندی و تراز؛ پس از انجام مراحل زیرسازی می‌بایست با استفاده از تجهیزات لازم مانند: شلنگ تراز و یا دوربین‌ مخصوص به انجام عملیات شیب بندی مشغول شوید. در این مرحله می‌بایست هدایت آب به خوبی انجام گیرد چرا که بزرگ‌ترین ضعف سنگ‌فرش‌های امروزی در اجرای آن و متاسفانه دقیقا در همین مرحله می‌باشد.

دقت داشته باشید که بعد از شیب‌بندی باید کف محوطۀ پروژه مورد نظر را به صورت کاملا دقیقی با ملات ماسه و سیمان پوشش دهید تا یک سطح کاملا صاف و هموار شکل گیرد. در اینجاست که اهمیت مرحلۀ اول بیش از پیش خود را نشان داده و اگر زیرسازی خوبی در مرحلۀ اول انجام نشود، در مرحلۀ دوم دچار مشکل خواهید شد.

ریختن ملات قبل از نصب؛ زمانی که زیرسازی به درستی انجام شد و سپس شیب بندی صورت گرفت و ملات روی آن نیز ریخته شد، نوبت به ریختن ملات اصلی قبل از نصب موزائیک می‌رسد.

یکی دیگر از مهم‌ترین قسمت‌های موزاییک‌کاری، ملات مورد استفاده برای نصب می‌باشد. گفتنی است که برای اجرای موزاییک به صورت کلی از دو مدل ملات به شرح زیر استفاده می‌کنند:

ملات اول: این ملات از ترکیب ماسه، سیمان، و آب به وجود می‌آید.

ملات دوم: این ملات از ترکیب سیمان سیاه، سیمان سفید، پودر سنگ، ماسه و آب به دست‌ می‌آید که باید شکل نهایی آن اصطلاحا به صورت عسلی باشد. نام دیگر این ملات در میان متخصصین این حوزه، چسب بتن نیز می‌باشد.

عسلی بودن شکل این ملات به این دلیل است که باید موزاییک‌ها را بر روی ملات قرار داده و با چکش لاستیکی به روی آن ضربه زد تا موزائیک به راحتی و به خوبی درون ملات فرو رفته و اتصال مناسبی با ملات زیرکار برقرار کند.

هم‌چنین از آن‌جایی‌ که در بسیاری از موارد لازم است تا برای پوشش کامل کف مورد نظر، موزاییک‌ها را برش داد و یا به تکه‌های کوچک‌تری تقسیم کرد و سپس آن‌ها را روی ملات قرار داد، باید فرصت گیرایی به اندازه‌ای باشد که در این فاصله ملات، خشک نشود.

برشکاری و روش‌های برش موزاییک؛ چهارمین مرحله از اجرا و نصب موزاییک برش‌کاری و تبدیل قطعات بزرگتر به قطعات کوچک‌تر می‌باشد. در موزاییک‌کاری یک اتفاق بسیار رایجی که همیشه رخ می‌دهد این است که در بعضی از نقاط به‌خصوص در گوشه‌ها، ابعاد موزاییک‌ها با ابعاد محوطۀ مورد نظر هم‌خوانی ندارد. بدیهی است که باید در این مرحله از عملیات برش‌کاری استفاده کرد.

لازم به ذکر است که روش‌های برش دادن موزاییک یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این مرحله بوده که باید توسط افراد ماهر و باتجربه انجام شود چرا که درصورت اجرای غلط، ایجاد شدن ترک، خرابی و شکستگی در سطح موزاییک حتمی خواهد بود.

برای برش دادن سطح موزاییک‌ها، روش‌ها و شیوه‌های متفاوتی وجود دارد، اما پیش از انجام هریک از آن‌ها باید در ابتدا اندازه‌گیری‌های لازم به درستی انجام و سپس بر روی موزاییک‌ها علامت‌گذاری شود.

شیوه‌های مختلف عملیات برش‌کاری موزاییک به شرح زیر می‌باشد:

  • برش‌کاری به روش دستی

در روش برش‌کاری به روش دستی، باید با توجه به ابعاد‌ی که از قبل تعیین شده و علامتی که روی موزاییک زده شده است با استفاده از یک تیشۀ مخصوص شروع به تراشیدن و یا خط انداختن موزاییک کرد درست به مانند الماس شیشه‌بری. اما هنگامی که تیشه به اندازه موردنظر، بدنۀ موزاییک را خط انداخت، کافی است تا با ضربات آرام و پیوسته، قسمت‌ اضافی را جدا کرد. این روش به دلیل آن‌که سنتی و چشمی انجام می‌شود بیشتر از سایر روش‌ها از درصد اشتباه و خطا برخوردار می‌باشد.

  • برش‌کاری با استفاده از سنگ فرز

استفاده از سنگ فرز نه تنهای برای برش موزاییک بلکه برای برش دادن بسیاری از مصالح دیگر نیز کاربرد دارد. این روش نسبت به روش دستی بسیار دقیق‌تر بوده و البته مهارت برش‌کار نیز تاثیر زیادی در تمیزی کار خواهد داشت.

در این روش کافی است تیغۀ سنگ فرز را به‌صورت کاملا مستقیم بر روی قسمت‌های علامت زده شده حرکت داد تا برش لازم انجام و سپس موزاییک به قطعات کوچکتری تبدیل شود.

  • برش‌کاری با استفاده از دستگاه برش موزاییک

دستگاه برش موزاییک صرفا برای عملیات برش‌کاری انواع موزاییک‌ها بوده و دقت بسیار بالایی را از خود به نمایش می‌گذارد. با این دستگاه به‌سادگی هرچه تمام‌تر می‌توان با قرار دادن قطعات موزائیک برروی تیغۀ آن، قسمت‌های علامت زده شده را برش داد.

مرحلۀ نهایی نصب موزاییک و قطعات برش خورده؛ در این مرحله کافی است پس از آن‌که موزاییک‌های برش خورده در کنار دیگر موزاییک‌ها قرار گرفت و چیده شد، به کمک یک چکش لاستیکی با زدن ضربات آهسته و پیوسته بر روی آن‌ها از قرار گرفتن قطعات درون ملات زیرکار اطمینان حاصل کرد.

لازم به توضیح است که زدن ضربه بر روی موزاییک‌ها باعث می‌شود تا ملات زیر کار از درز‌های کنار موزاییک‌ها نیز بیرون زده و فضای بین آن‌ها را بپوشاند. این عمل باعث می‌شود تا شرایط موزاییک‌ها را برای اجرای بندکشی نیز آماده کند.

بندکشی موزاییک‌ها؛ همان‎طور که می‌دانید، مرحلۀ آخر از اجرای موزاییک‌کاری، بندکشی اصولی و صحیح موزاییک‌ها می‌باشد. در این مرحله که حکم زیباسازی محوطه را دارد باید نهایت دقت را داشت تا به خوبی عملیات بندکشی انجام شود تا ظاهری آراسته را به محیط مد نظر هدیه کند.

به همین جهت است که همواره توصیه می‌شود تا برای انجام عملیات موزاییک‌کاری از یک استادکار و یا نصاب باسلیقه، با حوصله، ماهر و با تجربه استفاده کنید.

از دیگر نکات ضروری و مهم این مرحله باید به رعایت تمیزی و نظافت موزاییک‌های نصب شده اشاره کرد. چرا که در هنگام نصب، به دلیل عسلی بودن ملات زیرکار موزائیک، ممکن است مقداری از آن از بین درزهای موجود خارج شده و بر روی سطح موزاییک بریزد. اگر ملات به مدت طولانی روی سطح موزائیک باقی بماند و تمیز نشود ممکن است پاک کردن آن نیازمند صرف زمان بیشتری شود. بنابراین می‌بایست به محض مشاهدۀ چنین اتفاقی با یک دستمال نم‌دار سطح موزاییک‌ها را تمیز کرد تا ملات روی آن خشک نشود. هم‌چنین اگر ملات روی موزاییک بچسبد و پاک نشود ممکن است باعث تیره شدن و آسیب زدن به شکل ظاهری موزاییک شود.

پس از انجام تمامی مراحل فوق به هیچ‌عنوان نباید به مدت دو شبانه روز بر روی موزاییک‌های نصب شده، رفت و آمدی صورت گیرد چرا که ممکن است باعث آسیب به ملات زیرکار شود و از قدرت چسبندگی آن کم کند.

هم‌چنین برای بهتر گرفتن ملات بندکشی شده، می‌توان از پاشیدن پودر سنگ و سیمان بر روی درزها استفاده کرد. فراموش نکنید پس از پاشیدن پودر سنگ می‌بایست سطح موزاییک را به کمک یک جارو به خوبی تمیز کرد چرا که اگر پودر سنگ بر روی سطح موزاییک باقی بماند، می‌تواند براقیت آن را تا حد زیادی کاهش دهد.    

آشنایی با ملات‌های مختلف موزاییک کاری

تهیۀ انواع ملات به جهت انجام موزائیک کاری با توجه به کاربردها و ویژگی‌های مختلفی که دارد، می‌تواند متفاوت باشد. سه روش مختلف از تهیه‌ی ملات موزاییک کاری عبارت است از:

ملات ماسه و آهک در نظر داشته باشید که برای تهیۀ ملات ماسه و آهک  باید از ترکیب درصدهای معینی از ماسۀ ریز و هم‌چنین مقدار مشخصی از شیرۀ آهک استفاده کرد. این نوع از ملات مقاومت زیادی نداشته و کمترین مصرف را در عملیات موزا‌ییک کاری به خود اختصاص می‌دهد.

ملات باتارد این نوع از ملات نیز به مانند ملات ماسه و آهک دارای ترکیبات معینی از ماسه و آهک بوده و صرفا نوع ماسۀ استفاده شده در آن کمی متفاوت می‌باشد.

ملات ماسه سیمان بهترین ملات برای موزاییک کاری ملات ماسه و سیمان است که دارای مقاومت بسیار بالایی می‌باشد. برای ساخت ملات ماسه و سیمان در نظر گرفتن دو نکته که در ادامه به آن اشاره می‌شود الزامی می‌باشد:

  • ماسۀ انتخاب شده برای ساختن ملات ماسه و سیمان هرگز نباید دارای خاک معدنی و یا خاک نباتی باشد.
  • ماسه‌هایی که در آن خاک رس وجود ندارد برای ساخت این نوع از ملات به هیچ‌عنوان مناسب نبوده و استفاده از آن ممنوع می‌باشد.

اهمیت استفاده از دوغاب در موزاییک کاری

تهیه‌ کردن دوغاب برای موزاییک کاری یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین کارهایی است که باید پس از اتمام فرش کردن موزا‌ییک مورد توجه قرار گیرد. دوغاب که عموما از ترکیبات ماسه و سیمان تشکیل می‌شود باید پس از انجام عملیات موزا‌ییک کاری، در بین درزهای موزا‌ییک‌ها ریخته شود.

برای داشتن دوغاب کاری مناسب و عالی رعایت موارد زیر الزامی است:

  • پس از ریخته شدن دوغاب در بین درز‌های موزاییک‌ها بهتر است که ترکیب برابری از خاک سنگ، پودر سنگ و سیمان را مجددا بر روی موزاییک‌ها به خصوص بین درزها ریخته شود. این عمل موجب افزایش گیرایی و قدرت دوغاب می‌شود.
  • پس از ریختن دوغاب و پاشیدن گرد سنگ به آن‌ها، قسمت‌های اضافی را که روی موزاییک‌ها ریخته شده است توسط یک پارچه، تمیز کنید.
  • برای داشتن نمای زیباتر بهتر است که عملیات موزا‌ییک کاری در آخرین مرحلۀ ساختمان‌سازی انجام شود تا در صورت انجام کارهایی هم‌چون: نازک‌کاری، گچ کاری، نقاشی، جوش‌کاری و غیره آسیبی به ظاهر موزاییک‌ها وارد نکند.
  • پس از اتمام کار باید تا دو الی سه روز بر روی موزاییک‌ها رفت و آمدی انجام نشود.

نوشته های مرتبط

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *